Žiadam zasielať HFI správy

Bratislava za život je výzvou na spravodlivejšiu spoločnosť



Minulý rok sme prvýkrát od pádu komunizmu zaznamenali medziročný nárast umelých potratov a za prvých šesť mesiacov tohto roka sme na tom ešte horšie ako minulý rok. 

Zatiaľ posledný Národný pochod za život sa konal pred štyrmi rokmi. Štyri roky je doba, za ktorú mladý človek prejde celou strednou školou. To znamená, že súčasní žiaci nezažili počas svojho štúdia na strednej škole žiadny pochod za život. A z vysokoškolákov sa na pochode mali možnosť zúčastniť len piataci. Celá jedna „garnitúra“ študentov nemala prostredníctvom pochodu za život príležitosť zamyslieť sa nad témou, prípadne sa aktívne zastať práva na život nenarodených detí.

Aká to škoda, v dnešnej zrýchlenej dobe.

Iste, bol covid. Ale to je už za nami. Rozhodli sme sa preto zorganizovať pochod Bratislava za život. Myslím, že verejné podujatie s cieľom ochrany života by sa nám zišlo každý rok.

Mladá generácia je v téme ochrany života pasívnejšia ako v minulosti. Ako príklad uvediem, že medzi dobrovoľníkmi, ktorí sa zatiaľ prihlásili na Bratislavu za život, dominujú štyridsiatnici. Kým v minulosti boli dobrovoľníkmi najmä stredoškoláci a vysokoškoláci, tí teraz chýbajú. Progresívny kultúrno-mediálny valec je účinný a najviac mu podliehajú mladí ľudia.

Minulý rok sme prvýkrát od pádu komunizmu zaznamenali medziročný nárast umelých potratov. Pritom za prvých šesť mesiacov tohto roka sme na tom ešte horšie ako minulý rok.

Prečo potratovosť stúpa, nevieme.

Možno sú za tým rovnaké príčiny, ktoré spôsobujú aj pokles pôrodnosti (o ktorých tiež moc nevieme), ale môže za tým byť aj niečo celkom iné. Keby bol schválený Záborskej zákon na pomoc tehotným matkám, podľa ktorého sa okrem iného mali zbierať aj informácie o dôvodoch pre potrat, boli by sme trochu múdrejší. Ale ani takéto drobné zmeny sa v parlamente nepodarilo presadiť.

Politická scéna sa zradikalizovala a posunula. K radikalizácii prispeli čoraz agresívnejšie médiá a NGO-čky sorosovského typu, ale aj poslankyňa Bittó-Cigániková a pár ďalších poslancov a potratárov. A táto radikalizácia tiež posunula celú diskusiu niekam inam. Už sa nebavíme o zákaze zabíjania nenarodených detí. Už sa bavíme o tom, či by sme nemohli tehotným mamičkám aspoň trochu pomôcť, aby sa rozhodli nejsť na potrat.

Na politickom trhu sa presadzuje ešte horší subjekt ako Saska, ktorý nasal radikalizmus súčasnej ideológie a priamo do programu si dal body, ktorými chce v téme ochrany života zhoršiť situáciu a vrátiť nás desiatky rokov dozadu.

Progresívne Slovensko chce dostupné umelé potraty pre všetky „tehotné osoby“, konkrétne tým myslia najmä odstránenie akýchkoľvek záchytných mechanizmov, ktoré môžu tehotnej mamičke pomôcť sa zamyslieť a vybrať si život. Ide o zrušenie čakacej lehoty, obmedzenie poučenia pred potratom, či odstránenie informovaného súhlasu rodičov s potratom ich neplnoletej dcéry. Vraj už sú pevne rozhodnuté a nič ich názor nezmení. Lenže to je mýtus, mnohé matky sú do potratu tlačené, alebo do poslednej chvíle nie sú s týmto rozhodnutím stotožnené. Zrušenie týchto ochranných pravidiel je voči nim veľmi necitlivé. Okrem toho chcú naši radikáli zaviesť chemické potraty a hradiť potraty, antikoncepciu a postkoitálne prípravky z verejného poistenia. Týmto by sa naša legislatíva zradikalizovala do podoby, ktorú nezaviedli ani komunisti.

Zdá sa mi, že celková spoločenská situácia v téme ochrany života sa v posledných rokoch skôr zhoršuje. A to je čas pre nás, priatelia! Teraz je čas, aby sme zabrali. Slovensko sa môže stať spravodlivejšou spoločnosťou k nenarodeným deťom. Ale musíme pre to spraviť viac.

Ako dobre vieme, aby sa zlo presadilo, stačí, keď dobrí ľudia budú ticho. Pochody za život a podobné akcie sledujem už asi dvadsať rokov. A vždy nanovo sa mi potvrdzuje jedna dôležitá pravda, respektíve skúsenosť. Naša aktivita prináša dobré ovocie a oživenie tam, kde treba.

Preto som veľmi rád, že sa túto nedeľu môžeme po rokoch opäť stretnúť na pochode Bratislava za život. A spoločne povedať, že si volíme život skutočne pre všetkých.

Autor je jedným z organizátorov pochodu Bratislava za život.

 

Článok vyšiel na Bratislavskom Štandarde

Ilustračná fotka: Pexels