Žiadam zasielať HFI správy

TS : Národný pochod za život pozdravil pápež František. Ak niekoho milujeme, chceme aby bol chránený


Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu v Košiciach, vyzval na ochranu života každého človeka, vrátane nenarodených detí. Účastníkov osobitne pozdravil aj pápež František.
 
Košice 22. september 2024 – V nedeľu sa v Košiciach konal štvrtý Národný pochod za život, ktorého cieľom je dosiahnuť ochranu života od počatia po prirodzenú smrť. Podľa odhadu organizátorov sa na pochode zúčastnilo 40 000 ľudí.
 
Podľa hovorkyne podujatia Rebeky Lukáčovej je ochrana života v prvom rade otázka lásky. Účastníci sa zišli „aby verejne vyjadrili, že chcú dobro každého človeka, vrátane nenarodených detí.“ To má vyjadrovať aj motto pochodu „Láska je pro-life“.
 
Požiadavkou pochodu je podľa hovorcu Patrika Danišku ochrana života každého človeka, v dnešnej dobe zvlášť nenarodených detí. Zákon legalizujúci umelý potrat označil za nespravodlivý, pretože „oberá nenarodené deti o ochranu, ktorá im právom patrí.“ Za hlavný cieľ pochodu preto označil zrušenie potratového zákona. „Ak niekoho milujeme, chceme aby bol chránený,“ dodal na vysvetlenie tejto politickej požiadavky.
 
Potratovosť na Slovensku kontinuálne klesala od roku 1989. To sa zmenilo v roku 2022, kedy bolo na Slovensku vykonaných viac potratov ako v predošlom roku. Zvýšená potratovosť bola podľa Štatistického úradu zaznamená aj v roku 2023. Súčasne v posledných rokoch na Slovensku výrazne poklesla pôrodnosť. Organizátori preto tému vnímajú za zvlášť urgentnú.
 
K téme umierania a eutanázie sa vyjadrila Renata Ocilková, ktorá spolu s rodinou dlhodobo sprevádzala ťažko chorú rodinnú priateľku. „Chceme, aby nikto z nás nebol považovaný za nepotrebného pre spoločnosť, lebo raz za nepotrebných môžu prehlásiť kohokoľvek z nás.“ Slabým a nevládnym majú podľa nej pomáhať tí, ktorí vládzu.
 
Účastníkom sa prihovorili aj predstavitelia cirkví. Košický arcibiskup Mons. Bernard Bober zdôraznil, že nenarodené deti sa sami brániť nevedia, preto potrebujú našu ochranu. „Starostlivosť o dieťa je však automaticky prepojená so starostlivosťou o matku. Ak sa postaráme o ňu, dáme príležitosť aj novému životu. Nezabúdajme preto na konkrétnu pomoc ženám a rodinám v núdzi,“ zdôraznil arcibiskup Bober.
 
Účastníkov pochodu osobitne pozdravil aj pápež František, pozdrav odovzdal nuncius Nicola Girasoli, ktorý zdôraznil, že pápež František sa spája so všetkým slovenskými biskupmi na Národnom pochode za život: „Pápež František dnes pochoduje s vami! Nech je to pochod radosti a entuziazmu, nech je to skutočný pochod za život. Nech je to pochod nádeje. Buďte vždy podporovateľmi života. Život je Boží dar. Buďte vždy hrdí a pripravení chrániť život. Prijmite od pápeža Františka objatie plné pokoja a nádeje.“
 
Pastor Miroslav Tóth upozornil, že „ak sa slobodná vôľa nemá stať anarchiou, potrebuje byť vyvážená zodpovednosťou,“ upozornil pastor Tóth.
 
Na obranu práv nenarodených detí vystúpil aj komisár pre deti Jozef Mikloško, ktorý sa podľa svojich slov cíti byť komisárom pre všetky deti, aj tie nenarodené. V príhovore citoval Dohovor o právach dieťaťa. Ten uvádza, že dieťa z dôvodu svojej fyzickej a duševnej nezrelosti potrebuje osobitné záruky a starostlivosť, vrátane primeranej právnej ochrany, tak po narodení, ako aj pred narodením dieťaťa.
 
Ukrajinkám, ktoré hľadajú pomoc v tehotenstve, sa venuje Susan Lashkay. Pochádza z Ukrajiny a na Slovensku vedie poradňu uawomen.sk. „Je to barbarské, kruté a nespravodlivé, keď klameme tehotnej žene v ťažkej životnej situácii, že potrat je pre ňu riešením. Ako to, že v našich slobodných krajinách sa pod rúškom tzv. ženských práv nielen držia, ale aj rozširujú potratové praktiky, v ktorých vynikali totalitné režimy?“
 
V príhovoroch opakovane zaznela aj téma uzdravenia po potrate. Pomoci ženám po umelom aj spontánnom potrate sa venuje Daniela Obšajsníková z projektu Ráchel. Podľa jej skúseností je spolu s dieťaťom žena druhou obeťou umelého potratu. V nedeľu sa účastníkom pochodu prihovorila so slovami: „Priatelia, popotratový syndróm je reálny.“ Počas jedenástich rokov v tejto službe sa osobne presvedčila, že umelý potrat spôsobuje utrpenie matkám i otcom, deformuje ich život, ich rodinné vzťahy No tam, kde iní vidia beznádejný koniec, „my vidíme nekonečnú nádej,“ uviedla.
 
Národné pochody za život sa konali v roku 2013 v Košiciach a v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave. Manifest prvého Národného pochodu bol podnetom na zadefinovanie manželstva ako zväzku muža a ženy do ústavy. To sa stalo realitou v roku 2014.
 
V roku 2015 bola nosnou témou pochodu pomoc tehotným matkám v núdzi. Už v tom čase existovali poradne na pomoc tehotným matkám, ktorých počet sa odvtedy ešte zvýšil. Informácie o možnostiach pomoci sa dajú nájsť na stránke pochodzazivot.sk/pomoc.
 
So zabezpečením nedeľného podujatia pomáhalo asi 800 dobrovoľníkov.
 
Organizátorom Národného pochodu za život sú pro-life združenia, záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska. Podujatie je apolitické a je otvorené všetkým ľuďom, ktorých spája túžba po ochrane života každého človeka.
 
Tlačovú správu pripravili Patrik Daniška a Rebeka Lukáčová, hovorcovia Národného pochodu za život